Vinnere av første runde seier igjen

• Frankrike utlignet tidenes kvalifiseringsmål til 55:8 mot Latvia, etter at vertene bare scoret ett mål før pause.
  • Kroatia vant klart det første av Balkan-derbyet mot naboene Bosnia-Hercegovina
  • Videre hadde Romania, Spania, Danmark og Nederland lette kamper og oppnådde klare seire.
  • I EHF EURO Cup satte Norge ny målrekord på 44:29 mot Sveits – deres eneste seier hjemme på lørdag.

GRUPPE 1

Hellas vs Romania 20:32 (8:15)

Det var litt tøffere enn deres innledende 49-17-seier over Bosnia-Hercegovina, men Romanias andre seier var aldri i fare. Etter 22:23 i Kroatia er dette resultatet nok en gang et skritt foran for det greske laget, som hadde tapt EHF EURO 2022-kvalifiseringen mot Tyskland og Nederland mye tydeligere. Med tidlige 9:3 var gjestene jevnt foran, men det tok helt til det 50. minutt før de sikret seg sin første tosifrede ledelse på 26:16. Toppscorerne var Alexandra Dindiligan med fem mål for Romania og den greske duoen Maria Chatziparasidou og Agni Zygoura med fire mål hver.

Menelaos Danilos, trener for Hellas:
Vi visste at det var veldig vanskelig å være konkurransedyktig mot Romania i 60 minutter. Da vi evaluerte de to kampene mot Kroatia og Romania, lovet vi å være på banen fra det første til det 60. minuttet, og vi gjorde det. Vi må beholde alt det positive, forbedre våre svakheter og nærme oss de to viktige kampene mot Bosnia under best mulige forhold.

Florentin Konstantin Pera, hovedtrener for Romania:

Det var en kjempekamp og begge lag ga sitt beste. Vi hadde ikke hele laget til rådighet. Vi hadde skadede spillere. Det ble ikke tid, vi kjørte kun to treninger og vi er fornøyd med disse to seirene. Hellas spilte veldig bra, med lidenskap og jeg tror de er et vellykket lag.

Bosnia-Hercegovina vs Kroatia 17:31 (6:12)

Dette var tidenes første duell mellom to håndballgale naboer, og som ventet etter første runde ble vinnerne raskt nok bekreftet. Kroatia knuste bosniske håp med en 7:1-start, og denne avstanden holdt seg etter en målløs første omgang, der gjestene bare tillot seks. Etter pause satte begge lag fart og fartsovergangen ble til målgevinst. I det 40. minutt var avstanden ti mål klokken 20.10, toppscorerne i det ujevne derbyet var Dajana Milosavljevic og Nikolina Zadravec med fem hver for Kroatia og den bosniske duoen Armina Isic/Ana Vrancic med fire mål hver.

GRUPPE 3

Finland vs Nederland 13:31 (7:15)

Nederland hadde som forventet ingen problemer med å sikre sin andre seier etter å ha slått Portugal 38:27 i første runde. Et løp på 6:0 fra 3:3 til 9:3 ledet an, til slutt var 12 av de 13 nederlandske spillerne på målscorerlisten. Larissa Nüsser scoret for den første tosifrede ledelsen på 18:8, på 27:12 var det 15 mål. Finland ble slått for andre gang etter 21:31 i Tsjekkia. Lotta Kulju ble vertslandets toppscorer med fire mål. Det var deres tredje nederlag mot Nederland på samme antall kamper.

Fra Johansson, hovedtrener for Nederland:
Jeg synes vi var Finland overlegne, men spesielt de første 20 minuttene kjempet de med alt de hadde. I andre omgang var vi bedre. Og det var viktig for noen av våre unge spillere som jeg ga en sjanse nå til å få større ansvar i denne typen kamper.

Tomas Westerlund, hovedtrener for Finland:
Det var en god kamp for oss. Keeper Ilona Kosonen spilte bra og vi kjempet og ga oss ikke, men vi har mye å forbedre offensivt, 13 mål er ikke nok. Nederland forsvarte seg intelligent og leste spillet vårt for enkelt. De var mye bedre, de vant alle duellene, så keeperen vår mottok hele tiden skudd fra seks meter.

GRUPPE 4

Latvia vs Frankrike 8:55 (1:26)

Frankrike utlignet tidenes 30 år gamle målscoringsrekord i EHF EURO-kvalifiseringen for kvinner, satt av Kroatia med sin 55:14-seier over Moldova. Siden den gang har ingen andre lag scoret flere mål i en enkelt kamp. Frankrike var nære med sine 50:16 mot Italia onsdag, Slovenia i samme gruppe var enda nærmere med sine 51:13 mot Latvia. Vertene var det andre laget i EHF EURO-kvalifiseringshistorien som bare scoret ett mål i første omgang (av Linda Krole) etter Hellas mot Spania i oktober 1995 (1:24, sluttresultat 12:28). Etter to runder har Frankrike en rekordmålforskjell på 106:21 (+85). Alicia Toublanc (12 år) og Chloé Valentini (11 år) scoret tosifret for den olympiske mesteren. Latvias åtte mål er uavgjort til det laveste tallet av et enkelt lag tidligere – som Finland mot Slovakia i 2016 (8:25) og Island mot Kroatia i 2019 (8:29).

GRUPPE 5

Aserbajdsjan vs Spania 18:38 (12:20)

I bursdagskampen deres – deres 75th EHF EURO-kvalifisering – Spania ble ikke altfor testet og vant enkelt sine 58th seier. Og de gikk glipp av nok en rekord med nøyaktig ett mål: deres neste mål mot Nord-Makedonia i tredje runde vil være det i 2000.th mål under kvalifiseringen. Aserbajdsjan var uavgjort i de første 15 minuttene, deretter tok gjestene ledelsen 6:0 til 15:7. Til tross for keeper Ljubov Rasulovas 12 redninger, hadde vertene ingen sjanser og tapte igjen med en margin på mer enn 20 mål etter klokken 17.40 mot Nord-Makedonia. På den annen side har Spania en målforskjell på +53 etter to kamper. Toppscorer var Kamila Bayramova med fem for vertene og Maitane Ecceverria med åtte for Spania.

GRUPPE 8

Kosovo vs Danmark 19:40 (11:21)

Etter 44:17-hjemmeseieren mot samme motstander torsdag, levnet Danmark ingen tvil om vinneren i andre etappe. Rett før pause scoret unge Julie Scaglione for de tredobbelte EHF EURO-mesternes første tosifrede ledelse. Til slutt var gapet bare tre mål mindre enn i det første møtet. Kosovo forblir uten poeng i den siste kvalifiseringsfasen, og tapte sin 13. kamp. Bare toppscorerne var uavgjort: Leonora Demaj (Kosovo) og Elma Halilcevic (Danmark) scoret åtte mål hver.