New Zealand skal arrangere FIFA verdensmesterskap for kvinner i gruppespillet for første gang

New Zealand-spillere vinker til fansen etter verdensmesterskapet for kvinner i gruppe A mellom New Zealand og Sveits i Dunedin, New Zealand, søndag 30. juli 2023. (AP Photo/Andrew Cornaga )

Norge kjørte for å gå videre til knockout-fasen av verdenscupen for kvinner på søndag, en 6-0 rasering av Filippinene som vant dem og slo ut co-vertene New Zealand, som trakk 0-0 med Sveits.

Sveitserne trengte bare ett poeng mot New Zealand i Dunedin for å sikre seg passasje til knockout-stadiet, og en andre uavgjort på rad endte på toppen av gruppe A.

I mellomtiden måtte Norge slå debutantene Filippinene bare for en sjanse til å kvalifisere seg, og de vant på Eden Park i Auckland med Sophie Roman Haug som scoret et hat-trick.

Roman Haug scoret to ganger tidlig og Caroline Graham Hansen fikk den tredje før pause.

Alicia Barker scoret selvmål og Guro Reiten la til et straffespark før Roman Haug scoret sitt hat-trick da et norsk lag som ikke hadde scoret på sine to første kamper i dette VM ble levende.

Resultatlinjen løftet 1995-VM-vinnerne forbi andreplasserte New Zealand på målforskjell.

Fotballbregnene, som slo Norge i sin åpning for å notere en historisk første verdenscupseier, vil ikke gå lenger i hjemmeturneringen sin.

Filippinene, som selv markerte sin verdenscupdebut med en berømt seier over New Zealand, er også eliminert etter et tungt tap i en kamp de avsluttet med 10 spillere.

Norge går på sin side videre til 16-delskamp i Wellington førstkommende lørdag mot den som topper gruppe C mellom Japan og Spania.

Sveits reiser til Auckland for å ta på andreplass i gruppe C samme dag.

Norge sto igjen uten stjernespissen Ada Hegerberg, hvor den tidligere Ballon d’Or-vinneren fortsatt var frisk etter en lyskeskade.

Trener Hege Riise har imidlertid tilbakekalt Graham Hansen etter kontroversielt å droppe Barcelona-vingen i siste kamp.

Roman Haug, den 24 år gamle Roma-spissen, erstattet Hegerberg igjen og det tok ham bare seks minutter å åpne scoringen.

Thea Bjelde fyrte av et høyt, dinglende innlegg fra høyre til bakre stolpe for at Roman Haug skulle hekte ballen over keeper Olivia McDaniel og gå inn.

Det andre målet kom på samme måte i det 17. minutt.

Denne gangen sendte Vilde Boe Risa en ball høyt inn i feltet for at Roman Haug skulle sende et løkkehode mot keeper.

Graham Hansen sørget for 3-0 i det 31. minutt med et suverent langskudd etter å ha hoppet på Hali Longs klarering.

Filippinene, med åtte amerikanskfødte spillere i startoppstillingen, hadde de fleste av de 34 697 tilskuerne på sin side, men de ble totalt utklasset.

Det fjerde målet kom tre minutter etter pause da Barker snudde Frida Maanums lave innlegg i eget mål.

Øyeblikk senere tildelte den kanadiske dommeren en straffe etter å ha gjennomgått en utfordring på Reiten av Jaclyn Sawicki. Reiten strøk sparket komfortabelt hjemover.

Salt ble gnidd på de filippinske skadene da erstatteren Sofia Harrison, en annen av deres USA-fødte kontingent, ble vist rødt kort etter en VAR-gjennomgang for en sen utfordring på Bjelde.

Roman Haug fikk deretter sin tredje og Norges sjette da hun headet inn et innlegg fra Reiten på overtid.

I Dunedin hadde New Zealand det beste i første omgang med en rekke sjanser, og utvelgelsen av disse fikk spissen Jacqui Hand til å banke stolpen i det 24. minutt.

Da Norge scoret målene i Auckland, skrudde New Zealanderne opp intensiteten i visshet om at bare en seier ville være nok til å kvalifisere seg.

Stemningen blant det utsolgte publikum ble intensivert da begge lag presset på for et mål og New Zealand-keeper Victoria Esson kunne ha vunnet med en heading fra en corner i overtid som gikk utenfor.

Mange New Zealand-spillere var i tårer på slutten av løpet.

Skrevet: 30. juli 2023 16:01:39 IST