Hvordan det gikk med hver verdenscupvert for kvinner i turneringen – NBC Bay Area

Å være vertskap for verdensmesterskapet for kvinner gir land en sjanse til å løfte trofeet foran hjemmefansen. Andre nasjoner holder imidlertid nesten alltid festen.

Bare én gang i de første åtte iterasjonene av turneringen har verten vunnet alt. Mange andre verter nådde knockout-stadiene, men å vinne som verter ble enda sjeldnere enn å gjenta seg som mester.

Her er en titt på hvordan alle verdenscupvertene for kvinner fullførte i sine hjemland.

1991 verdensmesterskap for kvinner: Kina

Kina var vertskap for verdens første verdensmesterskap for kvinner i 1991 og vant turneringens første kamp noensinne med 4-0 mot Norge.

Steel Roses nådde kvartfinalen i 12-lagsturneringen før de tapte mot Sverige i sin første knockout-kamp. USAs kvinnelandslag vant den første verdenscuptittelen for kvinner med en 2-1-seier over Norge i finalen.

VM for kvinner 1995: Sverige

Sverige fulgte en lignende vei som Kina da de arrangerte verdensmesterskapet for kvinner i 1995. Svenskene nådde knockout-stadiet, men falt for Kina på straffe i kvartfinalen.

Norge vant turneringen og slo Tyskland i finalen.

1999 verdensmesterskap for kvinner: USA

USWNT skapte et av de mest ikoniske øyeblikkene i amerikansk sportshistorie ved å vinne verdensmesterskapet for kvinner i 1999 på hjemmebane.

Amerikanerne kjempet seg gjennom gruppespillet før de beseiret Tyskland i kvartfinalen og Brasil i semifinalen. Laget møtte Kina i finalen på Rose Bowl og Brandi Chastain scoret vinnerstraffen for å gi USWNT deres andre verdensmesterskap for kvinner.

Til dags dato er 1999 USWNT den eneste verdensmesterskapet for kvinner som har vunnet turneringen.

2003 verdensmesterskap for kvinner: USA

Verdensmesterskapet for kvinner returnerte til USA i 2003, men det var ikke USWNT som vant trofeet.

Amerikanerne tapte 3-0 for Tyskland i semifinalen og nøyde seg med en 3-1-seier over Canada i tredjeplassen. Tyskland slo deretter Sverige med et gullmål i finalen på Home Depot Center i Carson, California.

VM for kvinner 2007: Kina

Kina var vertskap for verdensmesterskapet for kvinner for andre gang i 2007, men løpet endte som det første som vert. Laget klarte å komme seg ut av gruppespillet og tapte deretter en kvartfinalekamp 1–0 for Norge.

Tyskland vant sin andre verdensmesterskap for kvinner på rad det året med en 2–0 seier over Brasil i finalen.

VM for kvinner 2011: Tyskland

Tyskland var tilbake i sitt eget land i 2011 med en sjanse til å tredoble.

Die Nationalelf (National Eleven) startet jakten på en tredje strake tittel med et smell, og slo motstanderne 7-0 etter tre seire i gruppespillet. Lagets løp endte imidlertid raskt i knockout-stadiet, da de tapte mot Japan i kvartfinalen etter å ha sluppet inn et mål i tillegg.

Japan fulgte momentumet til seieren til toppen av pallen, og slo Sverige i semifinalen og USWNT i finalen for sin første verdensmesterskap for kvinner.

VM for kvinner 2015: Canada

Canada vant gruppen sin i verdensmesterskapet for kvinner 2015 med én seier og to uavgjorte. Han startet knockout-etappen med en 1-0-seier over Sveits i 16-delsfinalen og fikk snart sparken fra England takket være et 2-1-tap i kvartfinalen.

USWNT vant turneringen og fikk revansje i prosessen med en 5-2 seier over Japan i finalen.

VM for kvinner 2019: Frankrike

I likhet med Canada endte Frankrikes tur til å arrangere verdensmesterskapet for kvinner i kvartfinalen.

Les Bleues vant alle tre gruppespillkampene sine og slo Brasil i en spennende åttenderunde som gikk til ekstraomganger. Løpet deres endte mot den eventuelle USWNT-mesteren, som vant en 2-1 kvartfinaleseier i Paris.

VM for kvinner 2023: Australia og New Zealand

Verdensmesterskapet for kvinner i 2023 markerte første gang to land var vertskap for turneringen.

New Zealand vant åpningskampen mot Norge, tapte mot Filippinene i neste kamp og spilte poengløst uavgjort med Sveits i gruppespillfinalen. New Zealand og Norge lå på andreplass i gruppen med fire poeng hver, men Norge avanserte på målforskjell. New Zealand har blitt de første vertene for verdensmesterskapet for kvinner som slutter før knockout-runden.

Australia, i mellomtiden, håper fortsatt på å bli det andre laget til å vinne et verdensmesterskap for kvinner de arrangerer. Matildas gikk først i gruppe B og slo Danmark 2-0 i 16-delsfinalen. Neste etappe blir deres tøffeste kamp til nå da de møter Frankrike i kvartfinalen på lørdag.