Hvordan det gikk med Hearts i Norge da Rosenborgs europeiske uavgjort er på kanten for andre etappe på Tynecastle

Rosenborg v Hearts på Lerkendal Stadion i Norge. Bilde: National World

Stormen Hans slo store deler av Norge denne uken, men det var en virvelvind fra Rosenborg til Trondheim som overveldet Hearts i første halvdel av denne Europa Conference League-kvalifiseringen. Svein Maalens Eliteserie-lag scoret to ganger, men Lawrence Shanklands sene heading sikret Hearts en potensielt viktig livline for den andre etappen på Tynecastle Park neste uke.

Edinburgh-klubben produserte en mer livlig andre omgang og ble belønnet med et mål som ga dem 2-1 sammenlagt etter den første etappen av denne tredje kvalifiseringsrunden. Shankland feiret sin 28-årsdag med stil og vakte håp om at poengsummen kunne reverseres i løpet av syv dager. Rosenborg toppet seg i første omgang etter å ha fått tid og rom til å diktere spill, noe Hearts kom seg etter pause.

En 16-åring orkestrerte den dominerende og dynamiske fremvisningen av huset. Sverre Nypan, født bare 500 meter fra Rosenborgs Lerkendal Stadion, er inne i sin første sesong som fast starter med sin lokale klubb. Hans midtbaneprestasjon inneholdt alt du normalt ville sett hos en 30 år gammel veteran. Det var assist til både mål, påfunn, industri, gode avgjørelser og ingen spor av nervøsitet på den europeiske scenen.

Både Emil Frederiksen og Jayden Nelson scoret takket være Nypans ekspertise. Rosenborg er 18 kamper inn i sin ligakampanje, og det kan sammenlignes med Hearts» eneste Premier League-kamp til nå. Beni Baningime startet på midtbanen for første gang siden mars 2022 og, kanskje forståelig nok etter et så langt skadefravær, manglet konkurranseevne. Mange av lagkameratene klarte rett og slett ikke å følge med Rosenborgs tempo i de fantastiske åpningen 45 minutter. Imidlertid økte de spillet i en oppmuntrende andre omgang.

Stemningen begynte tidlig å bygge seg inne på Lerkendal. Hearts-fansen festet hele dagen onsdag og torsdag i Trondheim sentrum før de dro sørover til det moderniserte lokalet med 21 400 seter. Rundt 700 mennesker forlot Edinburgh, men reiseforstyrrelser fra Storm Hans gjorde at noen ikke kom. De som gjorde det var fast bestemt på å gjøre stemmen sin hørt med et repertoar av sanger akkompagnert av en tromme og en megafon. Den støyende banken til Ovre Ost-beboerne sikret de reisende Gorgie Ultras en konkurranse i desibelinnsatsen.

Hearts satte ut standen sin for å angripe sine norske verter med fart. Yutaro Oda og Alan Forrest var kantspillere som flankerte kreative Alex Lowry, som gjorde sin første start siden han kom til Tynecastle på lån fra Rangers. Rosenborg har gjort tre bytter siden vant helgen i ligaen mot Haugesund. Mest bemerkelsesverdig var Andre Hansen som erstattet Sander Tangvik i mål.

Strikes på Hearts-målet fra midtbanespillerne Carlo Holse og Sverre Nypan i åpningsøyeblikkene illustrerte hjemmelagets evne til å åpne opp et motstanderforsvar. De postet den igjen for å score først etter 14 minutter. Cammy Devlin fikk gult kort for en felling på Hose på midtbanen og Rosenborg ga det resulterende frisparket til Nypan. Den talentfulle tenåringen unngikk Nathaniel Atkinson på venstre side av sekstenmeteren for å løfte et innlegg til bakre stolpe, hvor Frederiksen tvang ham inn i nettet.

Dette var nettopp begynnelsen Hearts ønsket å unngå. Keeper Zander Clark reddet for å hindre den farlige kanadiske kantspilleren Nelson fra å sette inn 2-0 ti minutter senere. Så kom et krøllete lavt skudd fra midtbanespiller Tobias Borkeeiet som avsluttet like utenfor Clarks høyre stolpe. Cores virket for passive og trengte energi for å matche Rosenborgs zip.

Nordmennene var raskt ute med klareringer for å holde trykket på gjestene sine, spesielt Nelson så etter sin største trussel nedover venstrekanten. Han plukket opp ballen og løp på Atkinson flere ganger i første omgang. Han scoret så det andre målet på pause før pause. Et bølgende løp fra midtbanen av Nypan forlot Beni Baningime i kjølvannet og endte med en smart firkantet pasning til den umarkerte Nelson for en rett omstilling fra 10 yards unna.

På stillingen 2-0 slet Hearts da pausen lød. Alan Forrest hadde sitt eneste målforsøk i første periode. De beholdt ballen i perioder uten å klarte å skape mange scoringsmuligheter. Oppbyggingen deres var mer tålmodig, men krevde en intensivering av intensiteten. Lowry så mye av ballen i sin fremre midtbanerolle, men Borkeeiet markerte ham tett og ga ham lite rom for å puste, enn si manøvrering i rommet.

Baningime dukket ikke opp i andre omgang etter at han så ut til å stoppe med skade. Haring tok plassen hans og gjorde forskjellen. Lowry ble nektet et sterkt straffekrav etter omstarten. Han spurtet på Alex Cochranes lange ball da Hansen kom ut av nettet hans. Keeperen brast inn i den unge skotten uten å røre ballen, men den rumenske dommeren Andrei Chivulete signaliserte ikke for en krenkelse.

Hearts» samlede visning i andre omgang var en markant forbedring i forhold til den første. Riccarton ungdomsakademi-utdannet Aidan Denholm gjorde sin europeiske debut da han erstattet Devlin. Mer av kampen skjedde på Rosenborgs halvdel da kampen gikk inn i de siste 15 minuttene. Hearts presset på for å få et mål for å øke sjansene deres til å snu det underskuddet, men igjen var det knappe scoringssjanser.

I det 78. minutt førte et kvalitetsøyeblik dem tilbake til det uavgjort. Kingsleys vanskelige innlegg ble headet mot mål og inn i nedre hjørne av nettet av Shankland for et uvurderlig angrep. Dette sendte støtte utenfra til henrykkelse. De vil pakke Tynecastle neste uke i et forsøk på å mobbe alle Rosenborg-ansatte inn i det som vil bli et fascinerende møte.

Rosenborg (4-3-3): Hansen, Andersson, Reitan, Jenssen, Pereira; Holse, Borkeeiet, Nypan (Skjelbred 88); Frederiksen, Thorvaldsson (Wiedesheim-Paul 62), Nelson (Vaananen 74).

Hjerter (4-2-3-1):Clark; Atkinson, Kent, Rowles, Cochrane; Devlin (Denholm 70), Baningime (Haring 46); Oda (Boyce 84), Lowry (Grant 62), Forrest (Kingsley 62); Shankland.

Megler: Andrei Chivulete (Romania).

Tilstedeværelse: 11882.