EM 2024-kvalifisering: Erling Haaland og Martin Odegaard scorer mens Norge lar Skottland vente, mens Spania og Italia vinner seire | Fotballnyheter

Norge slo Georgia 2-1 takket være mål fra Erling Haaland og Martin Odegaard; Spania slo Kypros 6-0 for å rykke nærmere gruppe A-lederne Skottland; I Englands gruppe slo Italia Ukraina 2-1 for å flytte til andreplass, mens Belgia vant 5-0 seier over Estland i gruppe F.

22:32, Storbritannia, tirsdag 12. september 2023

Erling Haaland og Martin Odegaard scoret da Norge fikk Skottland til å vente med å kvalifisere seg til EM 2024 med en 2-1-seier over Georgia.

Skottland trengte at gruppe A-kampen skulle ende uavgjort for å sikre seg plass i finalen i Tyskland, men Haalands heading og Odegaards mål fra kanten av feltet endte nesten uavgjort, disse håpene før pause.

Georgia scoret et mål på stoppetid gjennom Budu Zivzivadze for å skape et spent siste sekund – men Norge holdt på å holde kvalifiseringshåpene i live.

Den andre gruppe A-kampen så Spania – som er Skottlands neste motstandere – thrash whipping boys Kypros 6-0 i Granada.

Bilde:
Spanjolen Ferran Torres scoret to ganger da La Roja slo Kypros 6-0

Gavi og Mikel Merino scoret fra midtbanen for å gi La Roja en 2-0 ledelse ved pause. De resterende målene kom alle fra innbyttere da Joselu, Ferran Torres og Alex Baena kom fra benken for å finne nettet, med den tidligere Manchester City-spissen som scoret to ganger.

Dette er en begrenset versjon av historien, så dessverre er ikke dette innholdet tilgjengelig.

Åpne fullversjonen

I den engelske gruppen, Italia insisterte på å slå Ukraina 2-1 for å rykke inn til andreplass i gruppen bak Three Lions.

Davide Frattesis dobbel satte Luciano Spallettis side i kontroll på San Siro, men Ukraina, som droppet Mykhailo Mudryk fra startoppstillingen, dro en tilbake gjennom Andrey Yarmolenko.

Italia vil deretter reise til Wembley for å møte England 17. oktober, med Three Lions som vet at seieren vil ta dem alle til Tyskland.

Nord-Makedonia kom til Italia og Ukraina på syv poeng etter deres 2-0 seier over Malta. Mål fra Elif Elmas og Jonav Manev i første omgang var nok til at Euro 2020-utfordrerne holdt seg i kvalifiseringsløpet.

Romelu Lukaku scoret dobbelt som Belgia slo Estland 5-0 for å gi dem en seier før de kvalifiserte seg til EM 2024.

Jan Vertonghen og Leandro Trossard førte til 2-0 for de røde djevlene ved pause, før Lukaku sikret poengene med to mål på to minutter like før timen. Charles de Ketelaere fullførte scoringen med en femte.

Belgia får selskap med 13 poeng på toppen av gruppe F Østerrikesom sikret en avgjørende 3-1 borteseier Sverigehvis håp om kvalifisering er i filler.

Marco Gregoritschs mål og Marko Arnautovics doble førte Ralf Rangnicks menn til 3-0 etter pause, og førte dermed østerrikerne syv poeng foran Sverige. Østerrike møter Belgia neste gang, og den som vinner vil kvalifisere seg til EM 2024.

sveitsisk har fortsatt kontroll over gruppe I etter en 3-0 seier mot Andorra. Mål fra Cédric Itten, Granit Xhaka og en sen straffe fra Xherdan Shaqiri tillot dem å opprettholde en trepoengs ledelse. Israelsom gikk foran Hviterussland 1-0 takket være Gavriel Kanichowskys vinnermål.

Hvem er kvalifisert til EM 2024?

To lag – gruppevinnerne og andre lag – vil automatisk kvalifisere seg fra hver av de 10 gruppene.

Tre lag vil da kvalifisere seg via sluttspillet.

Tyskland, som vertskap, er det eneste landet som for øyeblikket er sikkert blant de 24 nasjonene i aksjon ved neste sommers turnering.

Hva er nøkkeldatoene for Euro 2024?

Den første kvalifiseringsrunden vil finne sted fra 23. til 25. mars 2023, mens de siste kampene finner sted fra 19. til 21. november 2023.

De fire Nations League-finalistene vil imidlertid ikke være i aksjon på den tredje eller fjerde dagen, da de vil delta i finalen i denne turneringen.

Og sluttspillet?

Hvert land som vant sin Nations League-gruppe går automatisk videre til sluttspillet, med mindre de går videre til selve turneringen ved å havne blant de to beste i sin kvalifiseringsgruppe.

I denne situasjonen vil den nest beste nasjonen i den respektive ligaen ta plass til sluttspillet, basert på følgende kriterier: gruppeplassering, poeng og målforskjell.

Trekningen av sluttspillet finner sted i november 2023, med semifinalene og finalene i sluttspillet mellom 21. og 26. mars 2024.

Når finner turneringen sted?

Trekningen av den siste turneringen finner sted i desember 2023 i Elbphilharmonie i Hamburg.

Lag vil bli rangert i henhold til den generelle europeiske kvalifiseringsrankingen. Tyskland vil automatisk bli sett i pott 1 som vert og plassert i posisjon A1.

De tre vinnerne av sluttspillet vil ikke være kjent på tidspunktet for trekningen, men vil bli plassert i pott 4 for trekningen.

Åpningskampen i Euro 2024 finner sted 14. juni og finalen finner sted 14. juli på Olympiastadion i Berlin.

Hvem er vertene for Euro 2024?

Tyskland, vertsforbundslaget for Euro 2024, kvalifiserte seg automatisk til den siste turneringen og deltok derfor ikke i kvalifiseringstrekningen.