1 mål er nok for Norge

I en kamp mellom to lag hvis kvartfinalehåp raskt svinner, men trusselen om nedrykk er veldig reell, kantet Norge Slovenia 1-0.

Etter å ha blåst en tomålsledelse og tapt åpningen til Kasakhstan i en straffekonkurranse, etterfulgt av et reguleringstap mot Sveits, visste nordmennene at de måtte slå Slovenia.

– Lag som er rundt vår ranking er et must for at vi skal vinne, sa den norske spissen Mathias Trettenes. «Vi trodde vi hadde en god sjanse mot Kasakhstan, men vi besvimte litt på slutten. I kveld ble vi der i 60 minutter, en komplett laginnsats.

«Det var en tøff kamp for begge sider, og de kom ut på topp,» sa den slovenske kapteinen Jan Urbas. «Når du ikke scorer et mål, er det vanskelig å vinne kamper. Det er et hardt nederlag.»

Thomas Berg-Paulsen scoret kampens eneste mål klokken 14:05 og Henrik Haukeland stoppet Slovenias 18 skudd for sin første verdensmesterskapsavslutning i karrieren på sine 23.rd kamp I andre enden stoppet Gasper Kroselj 28 av Norges 29 skudd.

– Kniven satt på strupen, kan jeg si det sånn?, så vi visste at det var en stor kamp for oss, sa Haukeland. «Vi visste at vi måtte vinne og jeg er veldig stolt over hvordan gutta blokkerte skuddene på slutten. Det var teamarbeid. »

Thomas Berg-Paulsen scoret kampens eneste mål like etter 14 minutter. Johannes Johannesen fant Berg-Paulsen, som bar pucken nedover venstrevingen og slo Kroselj med et håndleddsskudd over blokkeren.

«Jeg skulle ha skutt tidligere, men jeg ble holdt oppe, keeperen kom ganske langt ut, så jeg satte ham i øverste hjørne, han var tilgjengelig der», beskrev Berg-Paulsen.

Frem til da hadde Norge båret spillet, men slovenerne begynte å presse tilbake mot slutten av første periode, spesielt da de fikk kampens første powerplay. På sin farligste serie sendte Haukeland ut Jan Drozgs første skudd, og tok deretter returen fra Jan Urbas med hansken da det så ut som den norske keeperen var nede.

Slovenerne gjorde et nytt dytt mot slutten av andre periode på nok en straffe og trodde i et brøkdel av et sekund at de hadde ulikt kampen da Rok Ticars eksplosjon fant nettet. Imidlertid ble Slovenias Bine Masic avvist på grunn av forstyrrelser i spillet, noe som ikke tillot målet.

I den påfølgende 4v4 hadde Trettenes en sjanse til å øke Norges ledelse, men slo et skudd ved nærme stolpe.

Hvert lag hadde en sjanse til et powerplay i første halvdel av tredje periode, og genererte uansett lite forseelser. Etter hvert som minuttene tikket ut ble Slovenia stadig mer desperat, men nordmennene forsvarte seg rasende og fikk seg noen rare sjanser på kontringen.

Ett minutt fra slutt gikk Kroselj på benken for den sjette slovenske spissen som ga alt. Det var en vill scramble i de siste sekundene, men pucken kunne bare ikke finne en vei inn, med kaptein Ken Andre Olimb som kom inn med et stort blokkskudd ettersom tiden gikk ut.

Norge kommer tilbake i morgen mot vertene Latvia, mens Slovenia spiller mot Tsjekkia torsdag.

Som det eneste gjenværende laget i gruppen uten noen poeng, er tapet litt av et slag for Slovenias håp om å holde seg i verdensmesterskapets topp. Sjansene er imidlertid fortsatt der hvis de kan hente nok poeng i de resterende fire kampene. Deres siste kamp mot Kasakhstan er sikkert satt inn på planene deres, men siden dette laget allerede har to poeng, vil alt som kan vinnes i de neste tre kampene være mest nyttig.

«Vi viste i den siste kampen mot Canada at vi kan spille mot disse store lagene også,» sa Urbas. «Vi må bare spille vårt spill – tøft forsvar og vente på sjansene våre. Med de riktige returene kan vi også overraske andre lag og ta poeng.