Norge 1-2 Skottland: Lyndon Dykes og Kenny McLean scorer sent og vinner dramatisk seier

• Av Thomas Duncan
  • BBC Skottland

Legende, Lyndon Dykes utligning i det 87. minutt startet en bemerkelsesverdig snuoperasjon

Usannsynlige og oppsiktsvekkende sene mål fra Lyndon Dykes og Kenny McLean opprettholdt Skottlands perfekte start på EM 2024-kvalifiseringen da Steve Clarkes lag overveldet Norge i Oslo.

Erling Haalands 53. mål for sesongen fra straffemerket like etter timen så ut til å ha gitt de mer livlige nordmennene en seier som ville ha gjenopplivet deres gruppe A-håp.

Men fra ingenting utnyttet Dykes en feil tre minutter fra normal tid for å snappe det som så ut til å være et strålende poeng for Skottland.

Bare to minutter senere feide innbytter McLean ballen hjem for å sende borte Tartan Army i ekstase og scoret neppe troverdige tre poeng.

Seieren holdt Skottland i toppen av gruppe A med opptil ni poeng, seks foran Spania, som har en kamp på hånden, og åtte foran det ødelagte Norge.

Skottland møter Georgia på tirsdag på Hampden, hvor en seier vil ta dem innenfor slående avstand fra en plass i EM.

Det virket lite sannsynlig med noen minutter igjen på et rødglødende Ullevaal Stadion, ettersom Norge så komfortabelt ut.

Manchester Citys rekordspiss var så godt som tilskuer den første timen, men lå på lur i boksen og ventet på et innlegg da Ryan Porteous med glede stakk ut et bein, noe som resulterte i straffe.

Haaland boret ballen forbi en dykkende Angus Gunn for å gi Norge en fortjent ledelse. På det tidspunktet hadde Skottland bare klart to skudd, deres laveste totalsum siden 2016, før det inspirerte til en vill snuoperasjon, hjulpet av en mistenkt forsvarer fra Norge.

Leo Ostigard kunne bare klare John McGinns pasning inn på Dykes» vei, og han forble rolig til å presse.

Akkurat da det skotske lagets hjertefrekvenser hadde normalisert seg, sendte Dykes et kryss i banen til McLean, og han scoret en uvurderlig vinner.

Kampens spiller – Andy Robertson

Legende, Kapteinen gikk foran som et godt eksempel. Rolig bakerst og strålende til å flytte laget fremover på venstresiden, satte han knapt en fot feil.

Tillit og solidaritet får Skottland over målstreken

Mens seirene mot Kypros og Spania på Hampden var selvsikre og dominerende, handlet det om mot, ånd og tilpasningsevne.

Tilliten og samholdet som dette teamet har bygget de siste årene er noe, så mye at snuoperasjoner som dette nå er mulige, og til og med forventet.

Dykes, selv om han noen ganger ser tapt ut foran, fortsetter å produsere store øyeblikk i Skottland-trøya og er symbolet på et lag som gir hver tomme av seg selv.

Clarke må ta æren for sine bytter, og han utnyttet Norges sene erstatning av Haaland og andre for å snu ting.

McLean kom inn og midtbanespiller McGinn – presset fremover – spilte en avgjørende rolle i begge målene.

Denne gruppen var en av de tøffeste Skottland kunne hatt som andre seed, men så langt har de gjort det enkelt, til det punktet hvor det er mulig å vinne.

Hva de sa

Skottlands hovedtrener Steve Clarke: «Noen ganger når det er på tide, må du bare ri på bølgen. Guttene trodde på seg selv og fortsatte.

– Vi var selvfølgelig skuffet over å tape målet, men reaksjonen var god. Jeg var rimelig fornøyd med det de gjorde før det.

«Gutta kom ut av en tøff situasjon og vi er fortsatt på toppen av gruppen, noe som er bra.»

Den norske midtbanespilleren Martin Odegaard: «Det er vanskelig å oppsummere. Vi hadde ledelsen med noen minutter igjen, det som skjedde etter det skulle ikke ha skjedd.

«Dette er et vanskelig spørsmål å akseptere. Det kommer til å bli veldig vanskelig nå [to qualify], vi må være ærlige. Vi må ta oss sammen og gå derfra.

«For å være ærlig så syntes jeg ikke Skottland spilte en god kamp. Men de hadde en god ånd og kjempet til slutten, noe som er deres ære.»