England 8-0 Norge: Sensasjonelle vertskap overrasker Norge på rekordkveld

• Av Emma Sanders
  • BBC Sport på Amex Stadium

Videotekst, Høydepunkter: England slo Norge 8-0 for å nå 16

England leverte en sensasjonell, rekordprestasjon for å sjokkere rivalene Norge og gå videre til 16-delsfinalen i EM for kvinner som gruppevinnere.

Brighton ble behandlet med en minneverdig kveld da England brøt sin egen turneringsrekord ved å vinne 8-0 i det som ble sett på som deres største test i gruppespillet.

Norge, rangert som 11. i verden, ble utspilt, utklasset og fullstendig lamslått av et engelsk lag full av selvtillit.

Etter en skuffende åpningsseier over Østerrike startet England forsiktig, men etter at Georgia Stanway scoret en straffe i det 12. minutt var det bare én vinner.

I løpet av en halvtime hadde Lauren Hemp og Ellen White økt Englands ledelse og spenningen hersket rundt Amex Stadium.

Det som fulgte var et nådeløst angrep på det norske målet – Beth Mead scoret hat-trick, Alessia Russo kom fra benken for å score og White fikk et sekund på natten for å bevege seg innenfor ett mål fra tidenes rekord av Wayne Rooney i England.

Det var en bemerkelsesverdig prestasjon for resten av Europa da England gikk videre til knockout-stadiene etter å komfortabelt bekrefte sin status som turneringsfavoritter.

Halv sensasjonelt overvelder elektrisk publikum

Videotekst, Euro 2022: Mead scorer et «sensasjonelt» andre mål for å gi England 5-0 ledelse

Sarina Wiegman sa at hun ville at teamet hennes skulle «underholde» i Brighton og, gutt, gjorde de det.

Deres oppsiktsvekkende første halvår prestasjon overveldet alle inne på stadion, med venner og familie ved siden av medieboksen pesende og på beina nesten hele varigheten.

Hvert angrep truet med å øke Englands poengsum, og fansen inne i Amex visste det, klappet og reiste seg i forventning.

Som en supporter sa da han kom ned trappene ved pause: «Hva skjer?»

Det var sikkert spørsmålet som gikk gjennom nordmennene, da spillerne deres så sjokkerte ut da de spurtet nedover tunnelen med hodet ned.

England-spillerne mottok en versjon av en æresvakt fra innbyttere, som håndhilste på hver av dem mens forsvarsspiller Millie Bright brølte «Here we go!»

Løvinnenes 6-0-seier over Skottland i 2017 var den største seiersmarginen i konkurransens historie, og de hadde utlignet ved pause. Det var bare et spørsmål om tid i andre omgang før det ble slått.

Den perfekte kvelden på og utenfor banen

Bildekilde, Getty bilder

Legende, Martin Sjögren og laget hans ble blåst bort i første omgang

Norge-sjef Martin Sjøgren hadde prøvd å legge press på England under sin pressekonferanse før kampen, og antydet at vertene var klare favoritter på vei inn i denne kampen, til tross for at de bare var rangert tre plasser høyere på verdensrankingen.

Wiegman hadde bagatellisert det, smilende, ignorert forslaget om ekstra press og ganske enkelt sagt: «Det er bare en fotballkamp.»

England sørget for at dette ikke var hvilken som helst fotballkamp.

Etter at det syvende målet ble scoret, runget den høyeste gjengivelsen av «It’s Coming Home» over hele stadion.

England-fans skrudde på telefonens kameralys minutter senere og reiste seg på full tid mens spillerne danset til musikk som buldret fra høyttalerne.

Feiringsscenene avsluttet en perfekt kveld for vertene, da Wiegman klarte å rotere spillerne sine og gi spilletid til de som var uheldige nok til å gå glipp av en plass i start-XI.

Spillerne samlet seg foran fansen og tribunen med familiene deres, holdt hender og sang «Sweet Caroline» under en siste akt før de tok en æresmarsj rundt banen.