Whanganui-løperne Geordie Beamish og Brad Mathas går glipp av verdensmesterskapet i friidrett i Oregon

Whanganui-løperen Brad Mathas ble nummer sju i sitt 800 meter heat i Oregon. Foto/NZME

Tidligere Whanganui Collegiate-student Geordie Beamish, sammen med landsmannen Hamish Carson, produserte begge modig innsats i det varme været, men gikk glipp av 5000 m-finalen for menn ved verdensmesterskapet i friidrett i Eugene, Utah, Oregon.

Å konkurrere i et første løp med 21 utøvere, inkludert olympiske 5 000 m og 10 000 m mestere Joshua Cheptegei fra Uganda og etiopiske Selemon Barega, skulle alltid være en vanskelig oppgave for Beamish, som vokste opp i Hawke’s Bay før han flyttet til senere studier ved Whanganui Kollegialt.

I en treg første omgang var Beamish, som satte en nasjonal rekord på innendørs 5000m og ble nummer to i New Zealands rangeringer gjennom alle tider (innendørs og utendørs) i desember i fjor med en imponerende tid på 13 minutter og 12,53 sekunder, fornøyd med å sitte fem fra baksiden i store deler av første halvdel av løpet før de tettet gapet midtveis i løpet.

Men da den store ledergruppen begynte å dele seg i den siste milen, mistet Beamish, som er basert i Boulder, Colorado, kontakten og sjansene hans for å kvalifisere seg til mandagens finale begynte å synke.

Han traff klokken på 15. plass før han produserte en siste runde på under 60 sekunder for å klatre tilbake til 12., med en tid på 13:36.86.

Seieren i heatet ble vunnet av ugandiske Oscar Chelimo med tiden 13 min 24 s 24.

Torsdag ga Whanganui-oppvokst løper Brad Mathas en sterk kvalifiseringsplass i fjerde runde på 800 m for menn, men ble til slutt nummer syv på 1 m 47,70 og ble eliminert fra konkurransen.

Mathas, som nå er bosatt i Melbourne, angrep løpet med stor intensjon, traff fronten på første runde og tok feltet gjennom klokken på 54,46 sekunder.

Den åtte ganger New Zealand-mesteren sparket deretter frem, og åpnet et lite, men viktig gap på baklengden, for å øke håpet om en eventuell kvalifiseringsplass.

Mathas begynte imidlertid å falme da pelotonet rundet det siste hjørnet, og til tross for at han slet til mål, gikk han ut av konkurransen som nummer sju i et heat vunnet av algerieren Djamel Sedjadi på 1m 46,39s.

Racing på 5000m med Beamish, men i det andre løpet bommet også New Zealanderen Hamish Carson finalen.

Carson sto fortsatt overfor en formidabel utfordring i et stablet heat, som inkluderte stjernetalentet til den norske olympiske 1500m-mesteren Jakob Ingebrigtsen og den to ganger 3000m-verdensmesteren innendørs Yomif Kejelcha fra Etiopia.

Carson flyttet fra midtbanen til topp seks like før 2 km for å gi seg selv alle muligheter til å kvalifisere seg til en av de fem automatiske plassene.

Etter en injeksjon av tempo fra ledende Luis Grijalva fra Guatemala og deretter kenyaner Daniel Ebenyo, skilte pelotonen seg raskt og Carson mistet kontakten med ledende gruppe.

Under brennhete forhold klarte 33-åringen fra Kāpiti-kysten å krysse linjen 12. på 13m 37,62s.

Beamish endte på 23. plass av 41 startende, mens Carson ble nummer 25.