Skottland 3-3 Norge: Steve Clarkes side går mot EM 2024 etter uavgjort

• Av Martin Dowden
  • BBC Scotland i Hampden

Videotekst, Skottland feirer med fansen etter å ha nådd EM 2024

Skottlands vellykkede EM 2024-kvalifiseringskampanje endte i en spennende uavgjort da Mohamed Elyounoussis sene utligning ga Norge et poeng på Hampden.

Steve Clarkes side hadde allerede sikret plassen sin i Tyskland neste sommer, men måtte nøye seg med andreplassen i gruppe A, med Spania som forutsigbart slo Georgia for å vinne gruppen.

Skottene kom baklengs to ganger i første omgang, med dårlige innslupne mål scoret av Aron Donnum og Jorgen Larsen annullert av John McGinns straffe og Leo Ostigards selvmål.

Stuart Armstrongs angrep så ut til å ha tjent nok en seier foran en jublende Tartan Army, før den tidligere Celtic-vingen Elyounoussi utnyttet en fantastisk flytende ball for å utligne sent.

Skottland venter nå på neste måneds EM 2024-trekning, som de vil være i den tredje seedet for.

Med nøkkelspillere savnet, var dette en mulighet for lagets spillere til å imponere. Skottland startet med fire forsvarere, men med fraværet av Kieran Tierney og Andy Robertson så de utsatte ut, spesielt i første omgang.

Norge utnyttet da den imponerende Oscar Bobb herjet, Larsen dominerte forsvaret og Donnum headet den løse ballen hjem via en Nathan Patterson-avvisning og et innlegg.

Responsen var rask i møte med en tartanhær i festmodus, fast bestemt på å feire sin passasje inn i Tyskland.

Etter at McGinn ble tatt på kanten av feltet ble frisparket halvveis klarert, men et oppfølgingsskudd traff Donnums arm og McGinn scoret sitt 18. landskampmål fra straffemerket.

Hans bidrag har blitt overskygget i denne kampanjen av Scott McTominays bedrifter, men applausen Aston Villa-midtbanespilleren fikk da han ble erstattet, sa alt da han rykket til sjetteplass på lagets målliste ved siden av Kenny Miller.

Skottland ble imidlertid tatt igjen da de ikke klarte å forsvare en ball som kom fra høyre og Larsen klypet seg forbi en desperat Clark for å heade hjem. Nok en gang virket forsvaret mistenkelig.

Til deres ære svarte Clarkes side nok en gang da Kenny MacLean knipset i McTominays hjørne og ballen spratt av Ostigard og over streken.

Det skotske laget hadde mer kontroll etter pause, og Armstrong så ut til å ha sikret seier med en fin avslutning etter et utmerket bytte med McGinn.

Norge var imidlertid ikke til å nekte, da Julian Ryersons dink brakte Clark ut og Elyounoussi sørget for en pen heading på bakre stolpe for å gi en liten trøst for at de ikke klarte å gå rett gjennom.

Kampens spiller – Oscar Bobb (Norge)

Legende, Bobb skilte seg virkelig ut for de besøkende. Erling Haaland vil garantert sette pris på hans tilstedeværelse ettersom Skottland virkelig har slitt med å begrense trusselen. Når det er sagt, dette var den skotske festen, og John McGinn er generelt i hjertet av suksessen deres. Han var nok en gang medvirkende til en imponerende oppvisning.

Forbedringer er mulig, men det er på tide å feire – analyse

Kvalifiseringen og fraværet av nøkkelspillere ga muligheten for noen mer perifere skotske figurer til å vise sin Euro 2024-legitimasjon.

Det så ut til å være en reell vilje til å avslutte denne kampanjen på et høyt nivå, noe som førte til en mye mer åpen kamp enn forventet.

Armstrong skilte seg ut med en kvalitetsprestasjon som viste hans verdi. Jacob Brown slet til tider, men ble stadig mer involvert etter hvert som selvtilliten hans vokste. Om det var nok, får vi se.

Defensivt var det imidlertid spørsmål som måtte besvares. Med Angus Gunn, Tierney, Robertson og Aaron Hickey alle skadet, så Skottland utsatt ut for begge målene.

Det er dybde, men for mange mål har blitt sluppet inn i det siste, som utvilsomt vil bli analysert i fremtiden når det gjelder formasjon og lag.

Det er helt klart rom for forbedringer, men poenget er at denne kvalifiseringskampanjen har vært fantastisk, med hardt arbeid lagt ned fra starten og kvalifiseringen til back-to-back Euro sikret med stil.

Hampden-etterfesten var elektrisk. Dette resultatet spilte ingen rolle. Skottland har holdt løftet og kan se frem til nok en storturnering med håp om å gjøre inntrykk.

Hva de sa

Skottlands hovedtrener Steve Clarke: «Jeg tror du så at første omgang var litt flat prestasjon fra laget – andre omgang spilte vi litt mer som oss selv.

«Denne gruppen med spillere har aldri kvalifisert seg til en turnering så tidlig. Vi må lære å møte opp og vinne kamper.

«Du er ikke ute etter frykt for å tape eller miste poeng, og du må finne en annen måte å motivere spillerne på, så det er sannsynligvis noe jeg og spillerne må jobbe med.

«Jeg tror vi må gå, forberede oss godt og være konkurransedyktige. Det er alt vi lover. Vi skal til Tyskland og prøve å gjøre det neste sommer.»

Den skotske kapteinen John McGinn: «Kvalifiseringskampanjen var utrolig, jeg er så stolt av hvordan guttene taklet det.

«I kveld var det litt rart for alle, jeg tror spillerne var litt overrasket over at vi faktisk kvalifiserte oss.

«Vi startet ikke kampen bra, Norge fortjente definitivt å ta ledelsen ved pause. Vi slapp nok unna med et mål. I andre omgang var vi mye, mye bedre og vi føler oss litt slitne på slutten. «

Norges hovedtrener Stale Solbakken: «Steve Clarke er en stor manager med disiplinerte spillere. De later ikke som de er noe de ikke er. De vil være en håndfull for alle, de kan spille to systemer.

«Det blir ingen enkle kamper for de som møter Skottland. [at next year’s Euros in Germany]».

Kampstatistikk

• Skottland har sluppet inn to eller flere mål i fem landskamper på rad for første gang siden en serie på syv fra mai 1960 til april 1961.
  • Ikke siden en 5-3-seier over Wales i mai 1969 har Skottland scoret og sluppet inn tre mål i en kamp.
  • Skottland har scoret mer enn tre mål i tre (eller flere) forskjellige kamper i en enkelt kvalifiseringskampanje for første gang siden de gjorde det i EM 2008-kvalifiseringen (også tre kamper).
  • Etter å ha vunnet fem kamper på rad i alle konkurranser, har Skottland siden ikke klart å vinne noen av de fem siste (D2 L3) – deres lengste løp uten seier siden mars 2021 (D3 L2).
  • Donnums mål (02:45) var både det første målet som ble scoret av Norge og det første målet som ble sluppet inn av Skottland i denne kampanjen.
  • Det var første gang Skottland hadde scoret og sluppet inn to eller flere mål i første halvdel av en kamp siden september 2015, i en EM-kvalifiseringskamp mot Tyskland.
  • Larsen har vært direkte involvert i seks mål på sine fem siste kamper for Norge (3 mål, 3 målgivende); han hadde ingen mål eller assists i sine seks første seniorlandskamper for nasjonen tidligere.