Fajdek gjør Oregon historie med femte hammerhead-verdenstittel | RAPPORTERING | CM22

Pawel Fajdeks status som en all-time stor idrettsmann ble godt befestet lørdag (16) kl. Oregon22 verdensmesterskap i friidrett da polakken vant sin femte verdenshammertittel på rad.

Bare én idrettsutøver i historien – stavspranglegenden Sergey Bubka – har vunnet flere verdenstitler i en enkelt disiplin.

Fajdek skjøt verdens beste kast på 81,98m – den lengste distansen av noen av verdens tittelmerker – for å vinne mot landsmannen og olympisk mester Wojciech Nowicki (81,03m) og Norges Eivind Henriksen (80,87m). De samme tre mennene delte pallen ved OL i Tokyo i fjor, om enn i en annen rekkefølge.

Franske Quentin Bigot og ungareren Bence Halasz, henholdsvis sølv- og bronsevinnere i Doha for tre år siden, scoret første runde. Bigot tok raskt ledelsen med 79,52m og Halasz var like bak med 79,12m, begge menn kastet lenger enn dem for å vinne medaljer i Doha.

Men i en konkurransedyktig finale som i dag, holdt ikke poengsummen deres på toppen av ledertavlen lenge.

Runde to startet med konkurransens første kast på 80 meter da Newicki sendte hammeren sin 80,07 meter for å ta ledelsen. Men Henriksen svarte med 80,87m for å slå polakken ut av førsteplassen. Fajdek, som åpnet med beskjedne 74,71m, fant rytmen sin i andre omgang og landet et kast på 80,58m for å velte Nowicki lenger ned i hakkerekkefølgen.

Nowicki svarte med et kast i tredje runde på 81,03 meter for å ta ledelsen, men det var kortvarig da Fajdek produserte det endelige vinnermerket på 81,98 meter senere i den runden.

Bigot og Halasz kom også tilbake til aksjon i denne runden da begge menn skjøt over 80 yards, men det var ikke nok til å tjene medaljer. Bigot kastet 80,24m, mens Halasz satte en PB på 80,15m.

Det var ingen endringer i posisjoner etter tredje runde, selv om flere av finalistene nærmet seg 80-yardlinjen. Lenger nede i feltet ble den amerikanske duoen Rudy Winkler (78,99m) og Daniel Haugh (78,10m) henholdsvis sjette og åttende. Ukrainske Mykhaylo Kokhan ble nummer sju mellom dem (78,83m).

«Det var konkurransen som betydde mest i år, så jeg er glad for å ha et stort gull i hendene for femte gang,» sa Fajdek. «Det er ingen hemmelighet at jeg hadde som mål å bryte mesterskapsrekorden (83,63 m), men neste år får jeg en ny sjanse i Budapest.»